mereka yang cantek dan kacak :)

Friday, August 12, 2011

bersederhana ketika bersahur dan berbuka . SANGAT DIGALAKKAN ! umat Islam boleh melakukannya

Assalamualaikum .
ouh,rasa lain macamlah Ramadhan kali ni.perasaan yang b'campur baur . 'gembira,excited ,sedih'..
gembira sebab masih boleh berpuasa this ramadhan ,excited sebab x sbr nak jawab soklan trial (after raya) haha! excited la sangat ==! padahal excited sebab nak raya.yuhhhuuu.uppss!,lupa diri la pulak....hehehe.sedih sebab tak dapat sambut ramadhan dengan abah saya :( nak sangat tapi tak mungkin boleh ...sobbbsss ! wahai ezreen,tabahkanlah dirimu.semoga abah bahagia di SANA...Amin..

okay,berbalik kpd tajuk yg sebenar...bersederhana dari segi penyediaan makanan ketika bersahur dan berbuka puasa.Hal ini boleh mengelakkan daripada berlakunya pembaziran makanan.rugikan kalau kita beli byk2,lepas tu buang?? Allah sangat benci kepada mereka yang membazir dan tidak tahu hargai rezeki yang telah diberikan olehNya. Macam ni lah...kalau boleh beli makanan yang teringin kita makan...makanan yang PALING kita nak..tulis siap2 di kertas sebagai nota ketika beli...so,kita takkan membeli makanan mengikut nafsu dan ia dapat menjimatkan perbelanjaan kita...tapi tu lah,masih ada lagi pembaziran yang dilakukan oleh umat Islam ketika bulan puasa ...

Ouh,ada juga umat Islam yang membeli makanan untuk didermakan kepada anak yatim ..wah,sangat muliakan?Alhamdulillah :') ..ada juga diantara kita yang beli untuk bekalan sahur nanti... boleh jugak.takde masalah...keluarga saya pun sentiasa bersederhana dalam bulan ramadhan...sebab mak tanya dulu,makanan apa yang adik-beradik kami nak makan sebelum pegi bazar ramadhan...siap listkan..so,adik-adik beli berdasarkan senarai yang dah kami buat.senang kan? hehehe

elakkan pembaziran wahai kawan-kawan.so,tak terkuranglah pahala puasa kita apabila dapat mengelakkan melakukan perkara yang dibenci Allah :)
salam ramadhan...salam perkenalan kepada sape2 yang follow saya... :)

4 comments:

SimplySeoul said...

Huhu bulan puasa tahun ni berselera betul bila sahur (apakan lagi time buka).....ingatan yg baik sis.

All the best in your trial. Do lots of questions set for your preparations.

Ezreen Zainol said...

hehe..mmgkan ?mkn x ingat..sedap lain mcm je..thanks..inshaallah :)

Nur Eyda said...

bagusnya g bazar ramadhan siap buat list...kite pegi terjah aje...nafsu membuak2 habis sume nk bli..mmg pembaziran la kt situ...heheheehheehe

Ezreen Zainol said...

hehe :')
sumtime je buat list.lau buat list pun,panjang b'jela makanan yg nak dibeli :D